chevron_right chevron_right chevronfacebook Artboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding instagram linkedin minusnotification-closeGroup 2 plussearch-glass third
north
Frank Wiersma

Community lid itter

 

Witte zwanen drijven in de vijver voor het pand, mooie bloemen in een prachtige tuin en weidse uitzichten tot aan de Duitse grens. Dat tref je aan als je Itter bezoekt. Dat zijn niet meteen typerende kenmerken van een bedrijf in de maakindustrie. Toch typeert het de onderneming, want tot het uiterste gaan, is wat ze doen. En waar kan dat nu beter dan op het uiterste plekje van Nederland?! Itter is namelijk gevestigd aan de IJslandweg grenzend aan Duitsland, vlakbij de roots van dit familiebedrijf. Ooit is Itter begonnen als producent van elektronica en machinebesturingen, maar heeft zich nu volledig toegelegd op het toeleveren van fijnmechanische componenten en modules met focus op de verspaning van aluminium.

Frank Wiersma is managing director en al van jongs af aan geïnteresseerd in techniek. “De interesse voor het vak is er met de paplepel ingegoten en daar ben ik dankbaar voor. Het vak maakte mij nieuwsgierig, want techniek is overal. Niets mooier om van een groot blok materiaal een heel nauwkeurig eindproduct te maken. Om de kneepjes van het vak te leren heb ik diverse studies gedaan, maar ook heel veel op de werkvloer gezien en gedaan. Dat maakt dat je het bedrijf in en in kent en precies weet waar collega’s het over hebben.”

Specialisatie

Energieneutraal produceren is het streven van Itter. Met een team van zo’n 50 medewerkers werken ze in een modern geautomatiseerd machinepark voor grote opdrachtgevers. “Zo produceren we al jarenlang voor Canon, maar ook de laatste jaren veel voor defensie en de chipindustrie. We maken onderdelen voor in hele kritische apparaten en machines die over de hele wereld worden toegepast.” De kernactiviteit bestaat uit het frezen van aluminium componenten. “We merken de laatste jaren dat de vraag verschuift. Zo is er steeds meer vraag naar specialisme. Daar gaan we samen met de klant ontwikkelen. Dat maakt dat je onderscheidend bent en écht samen met de klant van ontwerp tot eindproduct betrokken bent.”

 

“Een slimme, innovatieve en aantrekkelijke technologieregio, waar samenwerken loont.”

Waarom IQ?

Frank Wiersma is bestuurslid van IQ BLVD en samen met een aantal ondernemers de grondlegger van IQ BLVD. “Waarom? Omdat toen we met bedrijven samen ging zitten, we al gauw merkten dat we niet zo zeer complementair zijn aan elkaar, maar veelal toeleverancier zijn. Daarbij hebben we dus een gezamenlijke behoefte in ontwikkelingen, interesseren van nieuw talent voor techniek en bijvoorbeeld zorgen voor meer instroom in de techniek. Het vinden van vakmensen was meteen al één van de belangrijkste poten. Maar ook automatisering, ict-ontwikkelingen, industrie 4.0. Allemaal ontwikkelingen waarbij je gezamenlijk kan optrekken als het gaat om informeren, scholen en inspireren.”

 

“IQ BLVD gaat voor een sterke regio in de breedte.”

Loketfunctie

“Er zijn erg veel initiatieven waar we als bedrijf voor worden benaderd en minstens net zoveel waarvan we het bestaan niet eens kennen. Het mooiste vind ik dat IQ BLVD daar een belangrijke rol in kan vervullen en kan functioneren als ‘loket’ . De deelnemende bedrijven kunnen via dit ‘loket’ worden getipt op de reeds bestaande initiatieven en activiteiten waar je bij kan aansluiten of die worden georganiseerd.” Volgens Frank zien ondernemers anders door de bomen het bos niet meer. “IQ BLVD kan deze vragen clusteren. Een belangrijk rol, waarbij de bedrijven daar de vruchten van kunnen plukken met de community en bovenal voor de community en de regio. Denk bijvoorbeeld aan digitalisering, personeelsvraagstukken of subsidies.”

 

Samenwerken loont

“Alleen samen kom je verder”, zegt Frank gemeend. “Met deze gedachte is alles begonnen en dit heeft geleid tot waar IQ BLVD nu al voor staat. De community van bedrijven die gezamenlijk in de meerwaarde van ‘samenwerken loont’ gelooft. We hebben als regio niets aan één of twee grote koplopers. We moeten in de breedte de regio verder ontwikkelen. Bedrijven van klein tot groot, daarmee gaan we het verschil maken. IQ BLVD moet er ook echt zijn voor kleinere mkb, juist deze groep is groot en heeft vaak de behoefte om zich door te ontwikkelen, maar ontbreekt vaak aan tijd en capaciteit. Elk bedrijf staat voor dezelfde uitdagingen.”

IQ BLVD als nutsvoorziening

“De community van bedrijven is eigenlijk een nutsvoorziening voor maakbedrijven”, zegt Frank trots. “Zonder IQ BLVD kan je niet meeliften op de publiciteit, ontwikkelingen van de regio én voldoende personeel aantrekken en is straks lastiger ondernemer.” IQ BLVD is er echt voor de bedrijven. “Als ik zie welke leerkringen er al zijn ontwikkeld, hoe studenten worden aangetrokken,  de ontwikkeling van de cobotpool, maar ook de extra spin-off van IQ BLVD. Ik merk dat we nu al profijt hebben van het lidmaatschap. Je kunt inspringen op projecten die je aanspreken en belangrijk zijn voor je bedrijf. Succesverhalen van de projecten delen is voor de regio krachtig, want dan wordt het concreet. De zichtbaarheid maakt het aanhaken nog makkelijker. Dat kan de komende jaren alleen nog maar groeien.”

Landelijke zichtbaarheid

“Belangrijk vind ik de zichtbaarheid van de regio en IQ BLVD. IQ BLVD mag overal in terugkomen en landelijk gezien worden. Presenteer de regio trots. Niet alleen sec de maakindustrie, maar juist de gehele combinatie tussen wonen, werken en ontspanning. Naast al die fantastische bedrijven is het gewoon een prettige regio om te zijn. Dat mogen we nog wel breder verkondigen.”

Cobotpool

“De cobotpool is een prachtvoorbeeld van hoe het moet zijn. Voor ons bedrijf een mooie stap geweest, waar we ook straks mee verdergaan. Zonder IQ BLVD had dit langer geduurd.”

IQ BLVD over twee jaar?

“IQ BLVD is dan sterk gegroeid in aantal deelnemers. Er zitten dan zo veel voordelen aan een lidmaatschap, dat iedereen wel ‘moet’ meedoen. Dat maakt de regio nog sterker. Met elkaar meer dan ieder voor zich. Ook zijn er over twee jaar mooie stappen gezet richting een fysieke locatie. En zijn we een begrip geworden in de maakindustrie en vallen we op in het rijtje van landelijke mede-initiatieven. Het onderscheidende karakter blijft daarin behouden. IQ BLVD wordt gedragen door het bedrijfsleven en bepalen de inhoud en het succes.”

 

 

chevron_left
chevron_right

Stagevacatures

Itter biedt verschillende stageplekken aan voor studenten die op zoek zijn naar een uitdagende en leerzame stage-ervaring. Hieronder vind je een overzicht van de beschikbare stageplekken bij Itter.

Meewerkstage Mechatronica, WTB en Technische bedrijfskunde Itter (MBO/HBO)

Lees meer

Stage Cleanroom Technische Bedrijfskunde Itter (HBO)

Lees meer

Stage Mechatronica of werktuigbouwkunde Itter (HBO)

Lees meer

Stage Mechatronica of werktuigbouwkunde Itter (HBO)

Lees meer

Technische bedrijfskunde onderzoek Itter (HBO)

Lees meer
chevron_left
chevron_right

 

Contactgegevens
Website: www.itter.nl
Telefoonnummer: 0523-260140
E-mail: info@itter.nl