chevron_right chevron_right chevronfacebook Artboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding instagram linkedin minusnotification-closeGroup 2 plussearch-glass third
north
Peter Cool

Community lid Intergas

 

Een glazen entree van tachtig meter breed en ruim zes meter hoog over de volle lengte van het gebouw, dit alles beschrijft ogenschijnlijk geen maakbedrijf. Niets is minder waar. Intergas in Coevorden richt zich al meer dan 50 jaar op het perfectioneren van verwarmingssystemen. Intergas is partner van IQ BLVD.

Intergas is een opvallend bedrijf, niet alleen door de uitstraling van het pand of de prachtige lichtopbrengst die veel voordelen biedt voor medewerkers, maar vooral door de mooie producten die ze maken én door de bijzonder plek. Want van de 10.000 m2 van deze hypermoderne bedrijfshal ligt een deel op Duits grondgebied en de rest op Nederlands grondgebied. Dat is pas grensoverschrijdend ondernemen.

Warm aanbevolen

Intergas is actief van Coevorden tot Vancouver. Of zij nu het ministerie adviseren op het gebied van datagedreven warmtemetingen en slimme oplossingen of de consument een goed advies geeft over warmepomp of cv; Intergas biedt objectieve data over energieverbruik, zodat iedereen de beste oplossing kan kiezen. Zij verkopen internationaal échte producten en geen lucht. Dat maakt dat Intergas al meerdere jaren warm wordt aanbevolen door de Consumentenbond.

Eigen koers bepalen

De markt veroveren met slimme eigen oplossingen, dat is wat Intergas groot heeft gemaakt. Zij anticiperen op wat de markt gaat vragen en dat vertalen zij naar producten. Slimme oplossingen, denkend vanuit de bron en vaak afwijkend van wat andere producenten doen. “Wij ontwikkelen alles zelf, van warmtewisselaars, printplaten voor besturingssysteem, de mechanica en de software”, aldus Peter Cool, directeur van Intergas. “Als je de techniek in handen hebt, kan je je eigen koers bepalen. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van materialen, vervoer en toeleveranciers. Dat deden we al met de CV en dat doet het nu met hybride oplossingen.” Ook in IQ BLVD zit Intergas samen met de andere partners graag aan het roer.

 

Peter Cool is voorzitter van het bestuur van de stichting IQ BLVD. Intergas is deelnemer, omdat zij geloven in de gezamenlijke kracht van IQ BLVD. “Door het heft in eigen hand te nemen, kun je als regio het verschil maken. Een aantrekkelijke regio maak je samen. Dat is waarom ik me graag inzet voor IQ BLVD en waarom wij deelnemer zijn. De bedrijven die meeschrijven aan de agenda van IQ BLVD zijn over het algemeen bescheiden, meer gericht op ‘doen’ en zijn internationaal in hun segment zeer belangrijk en betekenisvol. Door samen te werken aan grote vraagstukken, bouwen we aan de zichtbaarheid van onze ijzersterke maakindustrie.”

 

“IQ BLVD kan met haar daadkracht verschil maken. Kijk maar eens naar de onderwijstafel. deze samenwerking is nog in ontwikkeling, maar nu al uniek.”

Ecosysteem

“De regio van IQ BLVD heeft nog de ruimte om te groeien. Met deze ruimte moeten we handig omgaan. Iets doen wat versterkend is, gericht op de toekomst en daarmee bijdraagt aan het gehele ecosysteem. Wat is er nu nog niet? Wat zou de regio kunnen gebruiken? Wat hebben we in de toekomst nodig ? Als je daarop investeert naast de ontwikkelingen om een aantrekkelijk regio te zijn waar medewerkers kunnen aarden, dan heb je echt oog voor wat zij nodig hebben in deze sterke maakregio.”

Florerend cobotprogramma

Als goed voorbeeld noemt Peter Cool de cobotpool. “Kijken waar gezamenlijk kansen liggen. De cobotpool is zo’n leerkring waar bedrijven écht behoefte aan hebben. Dit florerende programma is de reden dat zo’n gezamenlijk collectief van bedrijven werkt. Niet alleen praten, maar ook daadwerkelijk doen én dit dan ook nog eens ontzettend goed doen. Met studenten die in 20 weken bij vier bedrijven binnen mogen kijken, mogen leren en projecten uitdenken waar zij én het bedrijf daadwerkelijk baat bij hebben.”

“HEt cluster is onderscheidend doordat bedrijven de agenda maken. Er is niets van bovenaf opgelegd. Dat is de kracht van dit cluster.”

 

“IQ BLVD heeft alle potentie om de regio echt op de kaart te zetten. Technologie wordt steeds complexer, de arbeidsmarkt wispelturiger en de digitalisering steeds belangrijker. Door de krachten te bundelen kunnen we talenten binden en behouden. Als we bereid zijn om voor talenten bijvoorbeeld ook woonruimte te organiseren. Van IQ BLVD gaan we de komende jaren nog veel zien, horen en ervaren.”

 

 

‘Bij Intergas is digitalisering een mindset’

Samen met Peter Jan Cool, COO-CTO van Intergas, lopen we door de werkplaats met diverse testopstellingen én natuurlijk een aantal verwarmingsketels. ‘Vroeger gebruikten we een branderautomaat die we voor een flink bedrag inkochten,’ vertelt Cool bij een van de ketels. ‘Voor ons was dat een black box met stekkers, waarvan wij ook niet precies wisten wat het was en deed. Als onze klanten een parameter gewijzigd wilden hebben, moesten we daarvoor bij de leverancier aankloppen. Dan werd het al gauw een project, met de daarbij horende kosten en doorlooptijd. Zo rond 2001/2002 hebben we een eigen systeem uitgewerkt. De printplaten ontwikkelen we nu zelf, de productie besteden we uit. Dat was nog een hele omschakeling, inclusief certificering bij KIWA. Systeemfoutjes kunnen we ons namelijk niet veroorloven. We hebben daar enorm veel van geleerd en de kosten voor dit onderdeel zijn daarbij enorm gezakt.’ Er zijn naast de kostenbesparing nog meer voordelen gerealiseerd. ‘We hebben op verzoek van onze klanten de knoppen op het bedieningspaneel vervangen door een touch panel. De ervaring die we hierbij opdoen, gebruiken we ook bij het ontwikkelen van een nieuwe thermostaat.’ Zo wordt ons in het begin van het gesprek al duidelijk dat digitalisering bij Intergas een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsvoering.

chevron_left
chevron_right

 

Contactgegevens
Website: www.intergas-verwarming.nl
Telefoonnummer: 0524-512345 / 088-8788500
E-mail: info@intergas.nl